20/01/2014

Intenziv prosvjetljenja je trodnevna meditacijska radionica (workshop), čiji je jedini, isključivi cilj postignuće prosvjetljenja, koje za ove potrebe definišemo kao “direktno iskustvo istine”. Danas je ova definicija blago modifikovana, i time ćemo se baviti u poglavlju «Prosvjetljenje: direktno znanje istine».

Intenziv nije jedna od mnogih tehnika meditacije ili ličnog razvoja koje možete raditi kod kuće, onda kada odvojite nešto malo vremena za to. Kao što samo ime kaže, to je intenzivna tehnika koja se pod vođstvom obučenog voditelja prakticira puna tri dana i svo vrijeme boravite, hranite se i spavate u objektu gdje se Intenziv održava. Takođe, Intenziv nije individualna tehnika. Intenziv uvijek radi grupa ljudi, a sama tehnika, koju ćemo kasnije detaljno objasniti, radi se uvijek u paru sa ne...

20/01/2014

Bit Intenziva prosvjetljenja je tehnika koju smo u osnovnim crtama već opisali, i koju ćemo, u kontekstu Intenziva, nadalje zvati “tehnika prosvjetljenja”. Dobro razumjeti tehniku prosvjetljenja znači biti u stanju dobro razumjeti i sve ostalo u vezi Intenziva, jer je Intenziv tako strukturiran da učesnicima omogući najbolje moguće uslove za neometano praktikovanje tehnike, tako da bi, eventualno, mogli doživjeti iskustvo prosvjetljenja.

Raščlanjena, tehnika Intenziva izgleda na sljedeći način:

1. Pozicija: Dvije osobe, koje nisu uključene u pokušaj da poprave međusobni odnos, sjede u paru (dijadi), na stolicama ili na podu, na razdaljini koja im je oboma prihvatljiva.

2. Instrukcija: Jedan partner kaže direktno drugom “Reci mi ko si ti”. Druge instrukcije su “Reci mi šta si ti”, “Reci mi šta je živo...

18/01/2014

Intenziv održan u Lucerne Valley 1968. godine bio je po mnogo čemu izuzetan i hrabar eksperiment. Niko od ljudi koji su tada učestvovali na njemu, uključujući Bernera, nije znao šta ih tačno očekuje. Niko od njih nije bio sasvim svjestan koje ih prepreke i problemi, eventualno, očekuju na tom putu.

“Naoružan” svojim bogatim terapeutskim iskustvom i dubokim znanjem o prirodi ljudskog uma i komunikacije Berner je bio siguran da bi novi metod, teoretski, trebao biti izuzetno efikasan. Ostalo je samo da se oproba u praksi.

Berner je znao da bi posebna snaga novog metoda trebalo da leži u kontaktu i komunikaciji između učesnika. To je bio novi elemenat, ne sama kontemplacija i rad sa koanima. Kontemplacija i koani već su bili u upotrebi na istoku od davnina. Ono što je bilo novo jeste kombinovati to sa k...

Please reload

Charles Berner -
tvorac Intenziva prosvetljenja

Charles Berner (Yogeshwar Muni) rođen je 1929. godine u SAD. Preminuo je 2007. godine u Merimbuli u Australiji. Osim što je stvorio Intenziv prosvetljenja, bio je posvećen učitelj joge i majstor kundalini yoge (sahaja ili prirodna yoga) u tzv. pashupat tradiciji.

Učestvujte na Intenzivu

 

Prijavite se za informacije o planiranim Intenzivima, kao i predavanjima i budućim publikacijama o ovoj metodi i učenjima Charlesa Bernera.
Spoznaj samog sebe

Ovaj blog je online verzija knjige Emira Salihovića, Spoznaj samog sebe, koja je objavljena 2006. u Sarajevu, u izdanju BlicDruk.

Ostanite 

u kontaktu...

© 2017 by Emir Salihovic

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now